2019

Tampereen raitiovaunun mallikappale kulki kiskojen sijaan Silvastin kyydillä

Erikoiskuljetukset, Tunkkaus- ja haalausasennukset

Helmikuussa 2019 Silvastin perävaunuun lastattiin erityislaatuinen toimitus. Tampereelle rakennetaan parhaillaan 20 kilometriä pitkää kaksi linjaista raitiotietä, jonka ensimmäinen rataosuus valmistuu vuonna 2021. Raitiovaunun täysikokoinen mallikappale ”maketti” siirrettiin Silvastin kyydissä Oulusta Tampere-taloon, jossa kaupunkilaiset pääsivät tutustumaan Tampereen tulevaan kulkupeliin.

Puusta rakennettu raitiovaunun mallikappale piti suojata perusteellisesti, jotta se selviäisi koskemattomana viiden sadan kilometrin matkan talvisissa olosuhteissa. Kolmena kappaleena lastattu maketti tuettiin kuljetustuilla, jotta se ei pääsisi heilumaan matkan aikana.

– Puu on arka materiaali verrattuna yleensä kuljettamiimme raudasta ja teräksestä valmistettuihin komponentteihin. Siksi sen suojaaminen sääolosuhteita ja kuljetuksessa luontaisesti aiheutuvaa liikettä vastaan piti tehdä erityisen huolellisesti. Kun on kyse niin sanotusta messukuljetuksesta, ei näyttelykappaleeseen saa luonnollisesti tulla naarmuakaan, kertoo Silvastin projektipäällikkö Juha Simola maketin kuljetuksen erityispiirteistä.

Sisälle Tampere-taloon silkkihansikkain

Myös malliratikan haalaus sisälle Tampere-talon Sorsapuistonsaliin suoritettiin silkkihansikkain. Kolmessa kappaleessa kuljetettu maketti piti saada saumattomasti paikoilleen, jotta mallikappale näyttäisi kaikkine yksityiskohtineen ehdalta raitiovaunulta.

– Maketti oli viikon esillä Tampere-talolla, jonka jälkeen siirsimme sen Pyynikillä sijaitsevaan Rollikkahalliin. Pääsimme kyllä liikkumaan isolla kalustolla hyvin rakennusten välillä, mutta kun messutiloihin haalataan tämän kokoluokan kappaleita, on se millintarkkaa puuhaa. Lisäksi aikataulut olivat tiukkoja, sillä työ tapahtui julkisissa tiloissa, joissa on muutakin toimintaa, Simola kuvailee.

Silvastin kuljettamaan makettiin pääsee tutustumaan Tampereen Rollikkahallissa huhtikuusta alkaen. Liikennöinti raitiotien ensimmäisellä rataosuudella, Pyynikintorilta Hervantaan ja keskustasta yliopistosairaalalle, alkaa vuonna 2021.